Akademisk Frihet

Spöken på dagis – världens tråkigaste norgehistoria

Posted in Pseudovetenskap & vidskepelse by Akademisk Frihet on 26 mars 2010

(Foto: Wikipedia)

Det började med att barnen på en förskola i norska Ålesund sa till fröken att de sett ett spöke. När även förskolans personal började notera vad de ansåg vara mystiska oförklarliga händelser så tog förskolan till en pseudovetenskaplig storslägga. En andeutdrivare kontaktades för att driva ut spöket som enligt personalen härjade på förskolan. Paniken var till och med så stor att flera i personalen började bära kors. Någon vägrade gå till jobbet.

Det hela uppdagades när den norska tidningen Sunnmørsposten lyckats komma över ett internt personalmötesreferat och skrev tidigare i veckan och saken. Även Dagens Nyheter skriver om saken. En av de anställda beskriver händelserna för Sunnmørsposten :

”Dører går opp, uten noen forklarlig grunn. Det er en som står og ser på en, men forsvinner. […] Det er en middelaldrende mann. Han har hatt rutete skjorte. Briller. Er middels høy. Mange har problemer med å gå dit han er blitt observert. Flere ansatte som ikke har brukt det før, har nå begynt å ha på seg kors”

När väl saken uppmärksammats i media så avklingade dock oron. Nu hävdar förskolan istället att man av oklar anledning kontaktat en präst ”for å få barnehagen velsignet”. Vidare menar förskolans styrelse att:

”det har oppstått en feil i møtereferatet fra personalmøtet”

Förskolans styrelse förnekar alltså inte att man tog kontakt med en präst men menar att det inte hade med andeutdrivande att göra och att allt prat om spöken i mötesreferatet skulle ha varit ett skämt. Jag tycker mer att det liknar en efterhandskonstruktion men eftersom jag inte vet alla detaljer så ska jag låta det vara osagt. Istället får man konstatera att om det var på skoj så är det den definitivt tråkigaste norgehistorian hittills.

Källor: Sunnmørsposten och Dagens Nyheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: