Akademisk Frihet

Om Naturvetarnas 8 punkter för stärkt forskning – Del 1

Posted in Forskings- och högskolepolitik by Akademisk Frihet on 17 april 2010

I torsdags var jag en av 400 personer som samlats i Aula Magna på Stockholms universitet för att diskutera forskningspolitik och situationen för unga forskare. Endagskonferensen Stockholm Meeting arrangerades av Kungl. Vetenskapsakademien, Stiftelsen för Strategisk Forskning och Sacoförbundet Naturvetarna. Extra roligt var dessutom att både Sacos studentråds ordförande Lisa Gemmel, doktorandombudsmannen här i Uppsala Per Löwdin och bloggaren och arkeologen Åsa M Larsson var där.

Jag återkommer i ett annat blogginlägg om vad som sades på själva Stockholm Meeting men jag tänkte även kommentera en punkt i taget av de 8 punkter för stärkt forskning och innovation som Naturvetarna presenterade i samband med konferensen. Dagens blogginlägg rör kanske inte så oväntat punkt ett.

Punkterna och tillhörande rapport är ett resultat av en högskoleturné som Naturvetarna gjort under vintern där man samlat in medlemmarnas synpunkter på vilka forskningspolitiska förändringar som man vill se, främst med fokus på yngre forskares situation. Hela rapporten kan läsas här.

Riksdagspartierna diskuterar forskningspolitik under Stockholm Meeting.

Punkt 1: Arbeta fram en blocköverskridande forskningspolitisk överenskommelse.

Det är ingen dum idé med en blocköverskridande överenskommelse där man kommer överens om ramarna för forskningspolitiken. Forskningen tjänar på att det finns en långsiktighet och förutsägbarhet när det gäller under vilka förutsättningar forskning kan bedrivas. En långsiktighet i forskningsfinansiering, anställningsfrågor och gärna ett beslut om att långsiktigt öronmärkta pengar till löner för doktorander och unga forskare.

Under Stockholm Meeting hölls en forskningspolitisk debatt mellan de olika riksdagspartierna och under den frågade Naturvetarnas förbundsdirektör Jörgen Ohlsson vilka partier som var beredda att delta i en blocköverskridande överenskommelse. Samtliga partier verkade positiva till idén, (vilket snabbt utnyttjades av Naturvetarna i ett pressmeddelande).

Ohlsson sa också i samband med sin fråga att ”det hade varit bra om forskningspolitiken kunde höjas över det vanliga politiska käbblet”. Jag förstår vad Ohlsson menar men jag tror inte att forskningspolitik är något som inte kan vara föremål för en allmän debatt. Det finns ju olika åsikter om forskningspolitik även inom högskolevärlden något som forksnings- och högskoleminister Tobias Krantz också påpekade. Nu menade säkert Ohlsson inte att forskningspolitik inte ska debatteras offentligt men ändå.

Källa: Naturvetarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: