Akademisk Frihet

DN möter Ig Nobelprisets skapare

Posted in Vetenskapsglädje by Akademisk Frihet on 25 april 2010

stinker-250Ig Nobelprisets logotype (Illustration: Annals of Improbable Research)

I dagarna besöker Marc Abrahams Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Abrahams är skapare till en favorit i vetenskapsvärlden – Ig Nobelpriset. Nu uppmärksammar Dagens Nyheter Abrahams sverigebesök och publicerar en intervju med honom.

Ig Nobelpriset är en parodi på Nobelpriset som utdelas ut årligen i tio kategorier. Priset är inte enbart en parodi utan delas ut med stor kärlek till vetenskapen enligt devisen ”forskning som först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter”. Bakom priset står den vetenskapliga humoristiska tidskriften ”Annals of Improbable Research” och vinnarna presenteras av verkliga nobelprisvinnare vid en ceremoni på Harvarduniversitet. Ig Nobelpris delas ut i början av oktober alltså ungefär samtidigt som de ”riktiga” nobelpristagarna offentliggörs. 2009 års pristagare uppmärksammandes naturligtvis av Akademisk Frihet och mer om dessa kan läsas här.

Under sitt besök på Vetenskapsfestivalen har Abrahams även med sig flera av tidigare års pristagare och de bjuder på en showartad föreläsning med mycket vetenskapsglädje. Konceptet med Ig Nobel föreläsningar på turné i Europa sker årligen och kallas Ig Nobel Roadshow. Detta har naturligtvis tidigare uppmärksammats här på Akademisk Frihet, det går t.ex. att se 2009 års show i London här och 2007 års show här, också den inspelad i London. Detta är, mig veterligen, första gången som The Ig Nobel Roadshow besöker Sverige.

Med i Göteborg finns bland annat holländaren Dr Pek van Andel som publicerade studien som ligger till grund för en av den här bloggens mest välbesökta inlägg, ”Världens dyraste sexfilm”. I studien presenterar Dr Pek van Andel de första anatomiska bilderna av ett samlag, bilder tagna genom att spela in par som har sex i en MRI-scanner. Studien tilldelades Ig Nobelpriset i medicin år 2000. Se filmen här.

På det hela taget så har många av tidigare blogginlägg i kategorin ”Vetenskapsglädje” handlat om vetenskapliga studier med anknytning till Ig Nobelpriset. Läs t.ex. gärna inläggen om svärdslukandets medicinska effekter, gasmasks-BH:n och, icke att förglömma, studien om homosexuell nekrofili bland gräsänder.

Källa: Dagens Nyheter

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] by Akademisk Frihet on 27 april 2010 Med anledning av Marc Abrahams sverigebesök, (se tidigare blogginlägg), kommer här ett nytt inlägg i kategorin ”Vetenskapsglädje”. (För er som saknat inläggen […]

  2. […] Akademisk Frihet har tidigare i år skrivit om att Ig Nobelprisets årliga turné i år för första gången varit i Sverige och Vetenskapsfestivalen i Göteborg, se tidigare blogginlägg. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: