Akademisk Frihet

Om hälsokostkedjan Life och det påstådda näringstappet i grönsaker

Posted in Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 01 maj 2010

I senaste numret av Naturvetaren kan man läsa om den hårt kritiserade kampanjen för kosttillskott som Hälsokostkedjan Life lanserade för några månader sedan. På affischer och i annonser kan man bland annat läsa följande:

”På sjuttio år har till exempel avokadon tappat 62 % natrium. Purjolöken saknar 78 % fosfor. Och gurkan har berövats 89 % av sitt koppar. Tendensen är tydlig. Näringsinnehållet i 17 frukter och 27 grönsaker har gått i liknande riktning. Samma sak med kött, ost och mjölkprodukter.”

Avokado är inte en stor källa till natriumintag (Foto: Wikipedia)


Är detta verkligen sant och i så fall vad betyder det? Vilket är det vetenskapliga underlaget för Lifes påståenden? Life hänvisar till undersökningar gjorda 1940 som jämförts med studier utförda under senare år. Problemet är att denna typ av jämförelser är ytterst tveksamma. Det finns många faktorer som påverkar näringsinnehållet. Exempelvis, mognadsgrad vid plockning, klimat, sort och vilka mätmetoder som använts. Eftersom undersökningarna från 1940 är relativt dåligt beskrivna så är det mycket tveksamt om man kan dra de slutsatser som Life gjort. Det vetenskapliga underlaget är helt enkelt för dåligt.

Det finns dock andra studier som tyder på att näringsinnehållet av vissa ämnen kan ha minskat i vissa livsmedel. Bland annat så har Bengt Lundegårdh, tidigare forskare vid SLU, tittat på näringsinnehåll och sett en viss minskning av vissa näringsämnen från 1950-talet tills idag. Orsaken till denna eventuella minskning är än så länge oklar. Sammanfattningsvis så är det möjligt men inte klarlagt att närningsinnehållet av vissa ämnen kan ha minskat de senaste 50 åren. Det är dock inte så säkert att man kan gå ut i en reklamkampanj och föra fram det som en etablerad sanning.

Problemet med Lifes kampanj är att den är grovt vilseledande oavsett om påståendena om näringstappet går att vetenskapligt belägga eller inte. Kampanjen är nu också anmäld till Konsumentverket. Låt oss anta att de påståenden som Life gör verkligen är sanna. Exempelvis så nämns det att avokadon minskat 62% när det gäller natriuminnehåll. För det första så är inte avokado en stor källa till natriumintag och därmed så påverkas inte det totala intaget nämnvärt av denna minskning. Vidare är det idag så att de allra flesta får i sig för mycket natrium. Det samma gäller för koppar som också nämns i kampanjen. Det är dessutom så att den allmänna konsumtionen av frukt och grönt har ökat enligt Livsmedelsverkets kostvaneundersökningar. Life försöker i kampanjen skapa en helt obefogad rädsla för att man inte får i sig alla näringsämnen genom normal kost för att sälja kosttillskott. Det är naturligtvis inget fel med att äta kosttillskott men om man gör det av rädsla för att närningsinnehållet i frukt och grönt har gått ner så har man blivit vilseledd av Life.

Källa: Livsmedelsverket & Naturvetare (2010) nr. 4: 16-17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: