Akademisk Frihet

Brain-training-program höjer inte den mentala förmågan

Posted in Folkbildning, Forskning by Akademisk Frihet on 11 maj 2010

Så kallade brain-training-program är datorprogram som ofta marknadsförs med argumentet att de höjer den mentala kapaciteten. Nu har det dock kommit en studie som visar att dessa program troligen inte fungerar. Studien är ett samarbete mellan brittiska forskare och BBC:s vetenskapsprogram ”Bang Goes the Theory”.

Totalt sett ingick 11 430 personer i åldrarna 18 till 60 år i studien och dessa indelades i tre grupper. En grupp fick öva sin mentala förmåga genom att använda datorprogrammen minst tre gånger á tio minuter per dag under en sexveckorsperiod. En andra grupp fick öva problemlösning genom ”tasks focused on reasoning, planning and problem-solving abilities” vilket jag tolkar som mer traditionella problemlösnings övningar. En sista och tredjegrupp fick agera kontrollgrupp och istället för att använda brain-training-program så fick personerna i denna grupp svara på obskyra frågor via internet. Forskarna bakom studien konstaterar att ingen av grupperna lyckades höja sin mentala kapacitet. Adrian Owen vid Medical Research Council (MRC) säger till Nature News:

”There were absolutely no transfer effects from the training tasks to more general tests of cognition. […] I think the expectation that practising a broad range of cognitive tasks to get yourself smarter is completely unsupported.”

Men alla håller inte med om att studiens resultat är korrekt. En av de som inte håller med är Peter Snyder vid Brown University’s Alpert Medical School som nyligen publicerat en metaanalys, alltså en sammanfattande analys av tidigare gjorda studier (Owen, A. M. et al. Nature 20 April 2010). Snyder hävdar att studien ifråga har brister. Dock kan man konstatera att den studie som Snyder publicerat inte utgör något vidare stöd för att brain-training-program kan öka den mentala kapaciteten. Exempelvis kan nämnas en studie (Smith, G. E. et al. J. Am. Geriatr. Soc. 57, 594-603 2009) som sponsrats av Posit Science som är ett företag som utvecklar brain-training-program som visar att använding av programmen ger en svag ökning av den mentala förmågan.

Sammanfattningsvis så lutar det vetenskapliga underlaget mot att brain-training-program inte höjer det mentala förmågan även om det finns enstaka studier som talar emot detta. Klippet här nedanför är producerat av Nature Video Channel och beskriver utförligare studien i fråga. Läs mer om det vetenskapliga underlaget för brain-training-program i Nature News här.

Källa (utöver de som anges i texten): Nature 464, 1111 (2010) doi:10.1038/4641111a

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: