Akademisk Frihet

Biskopens rektum – Om ett annorlunda museiföremål i London

Posted in Övrigt, Vetenskapsglädje by Akademisk Frihet on 17 maj 2010

The Hunterian Museum i London är egentligen som vilket medicinskt museum som helst. Museet erbjuder utställningar som ”The Craft of Microscopy” och ”Treasures from the Odontological Collection”. Men The Hunterian Museum har också ett ganska ovanligt utställningsföremål: Biskopen i Durham Thomas Thurlows rektum.

(Illustration: Wikipedia)

Biskopens rektum finns nu alltså för allmän beskådan på museet i London där det vilar tryggt i en glasbehållare under det anonyma namnet ”Object RCSHC/P 192”. Hur hamnade då Thomas Thurlows rektum på museum? Thomas Thurlow (1737-1791), som kunde titulera sig ”Bishop of Durham” under 1700-talets senare hälft led då och då av tarmproblem. För att få hjälp konsulterade han kirurgen John Hunter vars något makabra intresse för medicinsk memorabilia lade grunden till The Hunterian Museums samlingar. Hunter misslyckades dock med att diagnostisera biskopens åkomma och Thurlow avled efter tio månader i tarmcancer. Att Hunter inte lyckades diagnostisera biskopens besvär kan tyckas märkligt då han faktiskt hittade själva tumören vid en rektal undersökning.

Efter Thurlows död genomförde Hunter en obduktion och skrev en mycket detaljerad teknisk rapport. Rapporten var ämnad för andra medicinskt skolade utifall de i framtiden skulle råka på ett liknande rektum och för säkerhetsskull så sparade också Hunter själva rektumet vilket nu, 300 år senare, kan beskådas i London. Läs mer om denna märkliga historia här.

Källa: The Guardian Science

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. harry said, on 15 december 2010 at 01:40

    Fantastisk berättelse om biskopens rövhål. Bara det att bli ihågkommen och omnämnd efter sin död är hedrande. Men att folk till och med betalar inträde för att beundra ens skithål efter 300 år och att det omnämns i tidningarna och chattas på internet om prutthålet i ett främmande land som Sverige. Det är en större ära än en man kan föreställa sig. Biskopen var en stor man men hans skithål var större. Vi talar nu här om ett av världens största skithål (inte till omfånget utan om ryktbarheten). Det är stort…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: