Akademisk Frihet

Regionala högskolor bra på breddad rekrytering enligt ny avhandling

Posted in Forskings- och högskolepolitik, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 25 maj 2010

Nationalekonomen Susanna Holzer lägger 6 november fram sin avhandling ”Högskoleval, jämlikhet och utbildningsprestationer” vid Linnéuniversitetet men redan nu offentliggörs resultatet av Holzers forskning. Holzers avhandling bygger på tre studier vilka i sin tur bygger på statistiskt material över unga vuxnas socioekonomiska bakgrund, studieval, studieprestationer och arbetsmarknadssituation i Sverige under åren 1977 fram till 2006. Alltså i klartext, Holzer har följt 300 000 ungdomar som började på högskolan från slutet av 1970-talet till seklets slut.

Det viktigaste resultatet från undersökningen är att allt fler från icke-akademiska hem studerar på högskolan. Dessutom visar avhandlingen att studenternas studieresultat inte i första hand hänger på vilken högskola studenten läser vid, utan snarare på hur motiverad man var att börja plugga från början.

Högskolan Gotland och andra regionala högskolor har enligt avhandlingen underlättat för studenter med icke-akademisk bakgrund att börja studera. (Foto: Wikipedia).

Att man lyckas bättre som student om man är motiverad är kanske inte så överraskande. Det som istället är intressant är att det också framgår att expanderingen av högskolesektorn varit framgångsrikt ur ett jämlikhetsperspektiv och har enligt avhandlingen gett studenter från icke-akademiska hem en nästan 100-procentig ökad chans att studera vidare. Men som sagt, hur väl man som student lyckas när man är antagen beror på motivation. Ett oroväckande resultat i avhandlingen är att en stor del av studenterna verkar tappa sin motivation under sin tid vid högskolan då bara ca 40-procent av alla studenter avslutar sina studier med en formell examen. Något för universitet och högskolor att fundera över.

Läs mer om avhandlingen på Linnéuniversitetets hemsida och en populärvetenskaplig sammanfattning kan läsas på tidningen Forskning och Framstegs hemsida.

Källa: Linnéuniversitetet & Tidningen Forskning och Framsteg

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. German Bender said, on 26 maj 2010 at 11:05

  Bra! Den forskningen, och annan, refererade vi till i en debattartikel för någon månad sedan:
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/04/11/regeringens-hogskolepolitik-hot-mot-tillvaxten

 2. Susanna Holzer said, on 14 juni 2010 at 16:59

  Bästa bloggar,
  tack för uppmärksamheten och omnämnandet av min avhandling. En liten kommentar/rättning i sammanhanget är att jag disputerade den 6 november 2009.

  Mvh,
  Susanna Holzer

 3. Akademisk Frihet said, on 14 juni 2010 at 17:09

  @ Susanna.

  Hej!

  Tack för klarläggandet. Du borde kanske kontakta Linnéuniversitets pressavdelning också. Formuleringen i pressmeddelandet som lyder: ”Det är några av resultaten som nationalekonomen Susanna Holzer redovisar i sin doktorsavhandling som läggs fram vid Växjö universitet den 6 november” ger intrycket av att disputationen ännu inte ägt rum.

  Lycka till med din viktiga forskning.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: