Akademisk Frihet

Kransbindningsfest!

Posted in Övrigt, Universitetsfrågor by Akademisk Frihet on 27 maj 2010

Rektor Magnificus Anders Hallberg håller tal till alla nyblivna doktorer.

Imorgon är det dags för promovering i Uppsala universitets vackra aula. Promotionen är en examensfest för alla som tagit doktorsexamen under året och det blir förmodligen mitt livs sista examensfest.

Under den högtidliga promotionsakten i universitetshusets aula får de nya doktorerna ta emot hederstecken; hatt eller lagerkrans och diplom. Som doktor får man också tillåtelse att bära det tredje hederstecknet – ringen. Här i Uppsala märker hela staden av promoveringen då det skjuts salut med kanon både på morgonen och under promotionsakten. Högtidligheterna fortsätter sedan under kvällen med middag i rikssalen på Uppsala slott.

Jubeldoktorerna övar på scen tillsammans med Per Ström. Nedanför podiet, framför högsätet, står Rektor Magnificus Anders Hallberg.

Idag, dagen innan promoveringen, var det dags för Kransbindningsfesten. Namnet kommer sig av att doktoranderna på filosofiska fakulteten inte får hatt utan en lagerkrans och enligt traditionen samlades alla promovendi, nyblivna doktorer, kvällen innan promoveringen för att binda sina kransar. Idag är Kransbindningsfesten egentligen bara ett finare ord för generalrepetition. I tre timmar övade alla promovendi under överinseende av universitets ceremonimästare Per Ström på att gå i procession och hur man tar sig över parnassen. Parnassen, som även fungerar som en talarstol, symboliserar det grekiska gudaberget. När en promoverad av promotor förs över parnassen, vill det ge uttryck åt att han/hon från och med nu ges rättighet att meddela akademisk undervisning. Under kvällen höll också Rektor Magnificus Anders Hallberg ett uppmuntrande tal och Per Ström föreläste om promotionen och dess historia. Kvällen avslutades trevligt i fakultetsrummen där rektor bjöd på förfriskningar.

För den som är mer intressearad av akademiska ceremonier så har universitetes webb-TV gjort ett reportage om förra årets vårpromovering som kan ses här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: