Akademisk Frihet

Italienska forskare riskerar åtal för jordbävningen i L’Aquila

Posted in Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 04 juni 2010

Under senare tid har forskare i Europa råkat ut för flertalet stämningar och juridiska processer för att ha publicerat sina forskningsresultat eller skrivit populärvetenskapliga krönikor. Det mest kända fallet får nog anses vara stämningen mot Simon Singh. Den populärvetenskapliga författaren Simon Singh publicerade en artikel i den brittiska dagstidningen The Guardian med namnet ”Varning för ryggfällan”. I artikeln hävdade Singh att kiropraktiska behandlingar av barn som British Chiropractic Association (BCA) stödjer saknar bevisad effekt och därför är ”bogus treatments”, närmast översatt som bluffbehandlingar då den påstådda effekten inte kan backas upp med vetenskapliga studier. BCA stämde då Simon Singh för ärekränkning och förtal. Fallet fick mycket uppmärksamhet och tillslut drog BCA tillbaka sin stämningsansökan.

Även svenska forskare har drabbats. Det var inte längesedan de svenska lingvistiska forskarna Anders Eriksson och Francisco Lacerda blev stämda av företaget Nemesysco för att ha publicerat forskningsresultat där man visat att den metod företagets lögndetektorer använder inte fungerar. Än allvarligare var kanske att den vetenskapliga tidskrift som publicerade resultaten tvingades dra tillbaka publiceringen. Läs mer om detta i mitt tidigare inlägg ”Lögndetektorer och förbannad dikt”. Listan kan tyvärr göras lång. Tidigare i år stämde GE Healthcare den danska forskaren Henrik Thomsen. Och så fortsätter det. Oskicket att hindra forskare att publicera sina resultat och hindra dem från att utrycka välgrundad kritik måste stävjas och nu är det dags igen.

Piazza Duomo i L’Aquila (Foto: Wikipedia)

Igår rapporterade dagstidningen La Repubblica att italienska myndigheter meddelat att sju forskare och tjänstemän riskerar åtal för vållande till annans död alternativt dråp. Anlednings till åtalet är att de anses ansvariga för de 300 dödsfall som jordbävningen i L’Aquila orsakade. Bland de åtalade finns cheferna för Italiens geofysiska institut och det nationella jordbävningscentret. Ärendet drivs nu av Alfredo Rossi, åklagare i L’Aquila.

De sju åtalade deltog i ett möte sex dagar innan jordbävningen där man diskuterat huruvida en serie av småskalv i området indikerade att en större jordbävning var att vänta. Forskarnas slutsats var att det inte nödvändigtvis betydde att en större jordbävning var förestående. Enligt åklagaren Rossi så borde forskarna förstått att det var en jordbävning att vänta. Till La Repubblica säger Rossi (översatt till engelska av The Guardian):

”Those in charge were highly qualified people who ought to have given different responses to the members of the public.”

Det är en oroväckande utveckling vi ser i Europa. Forskare har under det gångna året åtalats för förtal för att ha publicerat ”fel” forskningsresultat. Nu hålls även forskare ansvariga för att inte med tillräklig precision kunna förutse naturkatastrofer. Det må vara mänskligt att vilja ställa någon till svars även för naturkatastrofer men att åtala forskare för att inte kunna förutse jordbävningar är inte rimligt. Det går inte att tvinga fram kreativitet eller 100 procentigt säkra analyser. Utan att känna till alla detaljer så tror jag att forskarna gjorde sitt bästa och att straffas för detta är orimligt hårt. Det kan naturligtvis finnas ett utrymme för att vidta juridiska åtgärder mot uppenbar oaktsamhet eller slarv men utvecklingen i Italien är farlig, orimlig och riskerar att leda till en självcensur bland forskare.

Källa: The Guardian Science

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] eftersom de inte med tillräklig precision lyckades förutse jordbävningen. Läs gärna tidigare blogginlägg om detta. Oskicket att hindra forskare att publicera sina resultat och hindra dem från att utrycka […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: