Akademisk Frihet

Akademisk Frihet fyller ett år!

Posted in Övrigt by Akademisk Frihet on 11 juni 2010

Idag är det exakt ett år sedan Akademisk Frihet startade. Det är dags att sammanfatta året lite kort. Akademisk Frihet startade lite på skoj men på det hela taget så har det gått ganska bra och under det första året så har bloggen haft ca 23 000 besökare. Hela detta inlägg kan eventuellt framstå som ganska självförhärligande men vid ett 1 års jubileum tycker jag det är okej. Det hade också varit roligt att höra vad ni som läser bloggen tycker. Vad vill ni läsa mer om?

Vilka blogginägg har då varit populärast? Ja, inlägget om världens dyraste sexfilm ligger i topp över tid (och genererar en hel del märkliga sökträffar) men flera forskningspolitiska inlägg har haft många träffar då de publicerats i samband med politiska utspel. Som exempel kan nämnas inläggen om regeringens s.k. autonomiproposition och inlägget om att statssekreterare Karin Pilsäter (FP) ger CNS:s sitt stöd när det gäller de märkliga återbetalningskraven på heltidsstuderande skötsamma studenter. Men inläggen om forskningsfinansiering har också varit uppskattade, exempelvis inlägget ”Förr sökte jag sanningen, nu söker jag forskningsmedel”. Generellt sett är även inläggen om obskyra vetenskapliga artiklar i kategorin ”vetenskapsglädje” mycket uppskattade.

Inläggen om homeopati har också varit välbesökta, framför allt inlägget om risken att olika apotekskedjor i Sverige börjar sälja homeopatiska prepparat. Just det inlägget ledde också att jag blivit intervjuad i lokalmedia här i Uppsala.

Två andra uppskattade inlägg har handlat om hur kreationister i Sverige flyttat fram positionerna. Dels genom det svenska kreationistiska museet ”Den förhistoriska världen” i Umeå och dels genom att kreationister tar bakvägen in på Svenska universitet.

Inlägget om att regeringen vill styra över vad universiteten ska undervisa om, med anledning av forsknings- och högskoleminister Krantz utspel om ”hobbykurser”, gjorde att Malin Strid, politiskt sakkunnig hos Tobias Krantz, skrev ett inlägg här på Akademisk Frihet (som jag också bemötte).

Årets scoop måste vara att Akademisk Frihet 30 september 2009 kunde bekräfta ett rykte om Patrik Norqvist som cirkulerat på nätet. Patrik Norqvist är lektor i fysik vid Umeå universitet och medlem i superfemman (expertpanelen) i infotainmentprogrammet Boston Tea Party på Kanal 5. Han har dessutom skrivit två böcker om fysik i vardagen tillsammans med Maria Hamrin. I Boston Tea Party har Patrik ett eget återkommande inslag, ”Veckans macka”. Till Akademisk Frihet sa han:

”Det har hänt ett antal gånger att jag signerat miniräknare, senast i förra veckan i samband med inspelningen av Boston tea Party säsong 3.”

Under året har Sacoförbundet Naturvetarna hört av sig angående ett bloggsamarbete. I ett första steg kommer Naturvetarna bjuda in i bloggare i sammanhang där de brukar bjuda in pressen, t.ex. presskonferenser och Stockholm Meeting, som jag besökte tidigare i år. Inga pengar är inblandade och det kommer inte att påverka innehållet på den här bloggen.

Tack alla ni som läser inläggen och ni som skriver kommentarer eller på annat sätt lämnar feedback. Extra stort tack till er som uppmärksammat mig på små faktafel i inläggen.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Dr Wannabee said, on 11 juni 2010 at 15:06

    Jag är en av de tysta läsarna, men vill säga att jag uppskattar din blogg! Keep up the good work.

  2. Akademisk Frihet said, on 11 juni 2010 at 17:49

    🙂 Tack!

  3. Jonas said, on 14 juni 2010 at 11:02

    Jajamän, jag läser den också (och har t o m medverkat med någon kommentar).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: