Akademisk Frihet

Homeopatisäljande apotekskedjan Boots etablerar sig i Sverige

Posted in Pseudovetenskap & vidskepelse, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 15 juli 2010

Idag (torsdag 15 juli 2010) blev det klart att Farmacevtföretagarna och den brittiska apotekskedjan Boots enats om en gemensam affärsrörelse i Sverige. Det innebär att de första Bootsapoteken i Sverige öppnar i höst. Målet är över 100 apotek i Sverige som drivs av enskilda entreprenörer, skriver Farmacevtföretagarna och Boots i ett gemensamt pressmeddelande. Det gemensamma företag som bildas ägs till 51 procent av Boots och till 49 procent av Farmacevtföretagarna. I och med uppgörelsen kopplas också Farmacevtföretagarna AB helt bort från Sveriges Farmacevtförbund.

Under det senaste året har Boots i Storbritannien fått utstå mycket kritik för att man säljer homeopatiska preparat, bland annat i vintrats då brittiska skeptiker genomförde The 10:23 Campaign. Överhuvudtaget så har homeopatiska behandlingar diskuterats mycket i Storbritannien det senaste året. Bland annat så har underhuset utrett om homeopatiska behandlingar ska fortsätta få skattefinansiering (!) genom det brittiska allmänna sjukvårdssystemet National Health Service (NHS). Det finns t.ex. i London ett helt homeopatiskt sjukhus, Royal London Homeopathic Hospital, som delvis finansieras av NHS. (Läs gärna mitt tidigare blogginlägg om detta).

Homeopatins grundare Samuel Christian Hahnemann. (Foto: Wikipedia)

Bakgrunden till detta är att i höstas fick det brittiska systemet med licensierade homeopatiska behandlingar i NHS hård kritik för att vara ovetenskapligt. Det brittiska underhuset tillsatte då en expertkommitté bestående av läkare och forskare för att utvärdera systemet med licenser för homeopatiska behandlingar. I korthet menade kommittén att inkludera homeopatiska behandlingar i NHS är oetiskt och ett missbruk av skattebetalarnas pengar. Vidare dömde man också ut hela systemet med licensierade homeopatiska behandlingar som ovetenskapligt. (Läs mer om vad de kom fram till här). I samband med detta presenterade även British Homeopathic Association ett eget faktaunderlag och fick sedan kritik för att förvanska vetenskapliga studier, läs gärna mitt tidigare blogginlägg om detta.

Den 30 januari 2010 deltog hundratals personer från olika skeptiker- och konsumentorganisationer i Storbritannien i en protest mot Boots. Utanför Boots apotek runt om i Storbritannien ”överdoserade” man homeopatiska prepparat i stora mängder för att visa att homeopatiska prepparat bara är vatten utan medicinsk effekt och något som inte hör hemma på ett apotek. The Merseyside Skeptics Society skrev t.ex. i ett öppet brev till Boots:

”Not only is this two-hundred-year-old pseudo-therapy implausible, it is scientifically absurd. The purported mechanisms of action fly in the face of our understanding of chemistry, physics, pharmacology and physiology. As you are aware, the best and most rigorous scientific research concludes that homeopathy offers no therapeutic effect beyond placebo, but you continue to sell these products regardless because ”customers believe they work”. Is this the standard you set for yourselves? The majority of people do not have the time or inclination to check whether the scientific literature supports the claims of efficacy made by products such as homeopathy. We trust brands such as Boots to check the facts for us, to provide sound medical advice that is in our interest and supply only those products with a demonstrable medical benefit. We don’t expect to find products on the shelf at our local pharmacy which do not work.”

Förutom att Boots i Storbritannien säljer homeopatiska preparat, (som även går att köpa via Boots hemsida), så har Boots i Storbritannien t.o.m. en hel avdelning i sin webbshop för komplementär medicin där man förutom homeopatiska prepparat även säljer aromaterapi och medel för ”alternativ smärtlindring”. Frågan är om vi nu kommer att få en liknande utveckling i Sverige nu när Boots etablerar sig även här.

Det är inte bara i Storbritannien som Boots saluför homeopati. Även här i Skandinavien säljer Boots verkningslösa homeopatiska prepparat. Apotekskedjan Boots finns redan i Norge där man tillhanda håller dessa prepparat. Oftast beställs de in vid enskilda kundförfrågningar. När Akademisk Frihet kontaktade Boots Norge idag bekräftade Boots i en kort kommentar att man tillhandahåller homeopatiska prepparat:

”De ferreste apotek har homoepatiske produkter på lager,men man kan bestille inn til den enkelte kunde. Slik etterspørselen er per i dag,virker det som behovet er dekket.”

Homeopatiskt prepparat av ”styrkan” 15C baserat på Ledum palustre. (Foto: Wikipedia)

Akademisk Frihet har idag också varit i kontakt med Lennart Axelsson, vd Farmacevtföretagarna, angående om Boots kommer sälja homeopatiska prepparat även i Sverige. Enligt Axelsson så har Boots och Farmacevtföretagarna ännu inte diskuterat sortimentet utan det kommer Boots göra i samråd med de enskilda handlarna inom de närmsta månaderna. Således har man inte tagit ställning till om det kommer att säljas homeopatiska prepparat på Boots apotek i Sverige men Axelsson konstaterar att han är medveten om att farmacevtkåren i Svergie är mycket kritisk till homeopati.

Det går alltså inte att utesluta att Boots kommer sälja verkningslösa prepparat även i Sverige. Enligt Läkemedelverket så finns det inga begräsningar när det gäller att sälja homeopatiska prepparat då de inte är farliga. När allt kommer omkring så är det ju bara vatten. Däremot får de inte ha hälsopåståenden på förpackningen.

Ornella Barra, Chief Executive, Pharmaceutical Wholesale Division, Alliance Boots, som ansvarar för Boots internationella verksamhet säger i dagens pressmeddelande:

”Alliance Boots vill etablera Boots som ett starkt och pålitligt varumärke på den svenska apoteksmarknaden, och vi söker ständigt sätt att erbjuda innovativa produkter och tjänster till patienter och kunder.”

Det är bara att hoppas att Boots lägger tonvikten vid pålitlighet och inte på ”innovativa produkter” vilket verkar innefatta verkningslösa homeopatiska prepparat. Fram tills att vi vet hur Boots kommer att agera i Sverige så finns det all anledning att efterlysa en offentlig debatt om vetenskaplig evidens, pseudovetenskap och den medicinska vetenskapens roll i samhället.

Dagens Nyheter skriver idag kortfattat om att Boots etablerar sig i Sverige men utan att ta upp frågan om det också betyder att man kommer kunna köpa homeopatiska prepparat på svenska apotek. Klippet här nedanför beskriver homeopati utförligare och är tagit från dokumentären ”Enemies of Reason” som leds av prof. Richard Dawkins och sändes på brittiska Channel 4.

Källor: Boots Norge, Dagens Nyheter & Lennart Axelsson (vd Farmacevtföretagarna)

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Homeopaten said, on 18 juli 2010 at 18:33

  Det finns bevis för att homeopati fungerar och att vatten har ett minne. Skeptikerna säger att enstaka bevis inte bevisar någonting.

  Men sanningen är att det redan nu, finns tillräckligt med bevis, för att inse att det finns någonting i homeopatin, som vetenskakpen borde titta litet närmare på. Det går inte längre att avfärda homeopatin som en blufföreteelse. Sanningen är att bestämmer sig vetenskapen för att avskriva homeopatin som bara placebo, har den gjort det på alldeles för lösa grunder, eftersom det inte alls är klarlagt än, om homeopati fungerar eller inte.

  Jag skickar två länkar på intressanta studier.

  Professor Luc Montagnier nobelpristagare 2008, som chockade sina kollegor för några veckor sedan, genom att berätta att han troligen hade kommit på mekanismen bakom varför homeopatisk medicin fungerar.
  http://homeopaten.bloggsida.se/bevis/nobel-laureate%e2%80%99s-research-may-explain-homeopathic-medicines%e2%80%99-action

  Och fyra studier som visar att homeopatisk medicin fungerar.
  http://homeopaten.bloggsida.se/bevis/fyra-vetenskapliga-studier-som-visar-att-homeopati-fungerar

 2. monika said, on 11 januari 2011 at 21:39

  Ja så är det, milijarder med mäniskor kan inte ha fel,
  homeopati fungerar! Tvärr är de vetenskapliga metoderna lite tröga.
  Det är ju toppen att Homeopatican åter får plats på de Svenska
  apotekens hyllor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: