Akademisk Frihet

Wall Street Journal uppmärksammar Ig Nobelpriset

Posted in Övrigt by Akademisk Frihet on 16 juli 2010

stinker-250Ig Nobelprisets logotype (Illustration: Annals of Improbable Research)

Ig Nobelpriset är en av vetenskapssamhällets bästa och roligaste tillställningar enligt Akademisk Frihet. Som trogna läsare av bloggen redan vet så har många av blogginläggen i kategorin ”vetenskapsglädje” en anknytning till priset.

Ig Nobelpriset är en parodi på Nobelpriset som utdelas ut årligen i tio kategorier. Priset är inte enbart en parodi utan delas ut med stor kärlek till vetenskapen enligt devisen ”forskning som först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter”. Bakom priset står den vetenskapliga humoristiska tidskriften ”Annals of Improbable Research” och vinnarna presenteras av verkliga nobelprisvinnare vid en ceremoni på Harvarduniversitet. Ig Nobelpris delas ut i början av oktober alltså ungefär samtidigt som de ”riktiga” nobelpristagarna offentliggörs. 2009 års pristagare uppmärksammandes naturligtvis av Akademisk Frihet och mer om dessa kan läsas här.

Nu har Wall Street Journal och Andy Jordan producerat en liten film om priset för vetenskap som först får människor att skratta och sedan att tänka efter. Och som bonus förkommer ett date-lotteri i klippet med nobelpristagaren och slipsnestorn professor William Nunn Lipscomb Jr. Även Kees Moeliker, som blev den första att vetenskapligt dokumentera homosexuell nekrofili bland gräsänder, skymtar förbi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: