Akademisk Frihet

Ig Nobel Roadshow 2010

Posted in Övrigt, Vetenskapsglädje by Akademisk Frihet on 18 juli 2010

stinker-250Ig Nobelprisets logotype (Illustration: Annals of Improbable Research)

Akademisk Frihet har tidigare i år skrivit om att Ig Nobelprisets årliga turné i år för första gången varit i Sverige och Vetenskapsfestivalen i Göteborg, se tidigare blogginlägg.

Ig Nobelpriset är en parodi på Nobelpriset som utdelas ut årligen i tio kategorier. Priset är inte enbart en parodi utan delas ut med stor kärlek till vetenskapen enligt devisen ”forskning som först får folk att skratta och sedan får dem att tänka efter”. Bakom priset står den vetenskapliga humoristiska tidskriften ”Annals of Improbable Research” och vinnarna presenteras av verkliga nobelprisvinnare vid en ceremoni på Harvarduniversitet. Ig Nobelpris delas ut i början av oktober alltså ungefär samtidigt som de ”riktiga” nobelpristagarna offentliggörs. 2009 års pristagare uppmärksammandes naturligtvis av Akademisk Frihet och mer om dessa kan läsas här.

På Vetenskapsfestivalen i Göteborg deltog också flera tidigare års Ig Nobelpristagare. Klippet här nedanför är inspelat i London under samma turné. Konceptet med Ig Nobel föreläsningar på turné i Europa sker årligen och kallas Ig Nobel Roadshow. Detta har naturligtvis tidigare uppmärksammats här på Akademisk Frihet, det går t.ex. att se 2009 års show i London här och 2007 års show här, också den inspelad i London.

Som trogna läsare av Akademisk Frihet vet så har många av tidigare blogginlägg i kategorin ”Vetenskapsglädje” handlat om vetenskapliga studier med anknytning till Ig Nobelpriset. Läs t.ex. gärna inläggen om svärdslukandets medicinska effekter, gasmasks-BH:n och, icke att förglömma, studien om homosexuell nekrofili bland gräsänder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: