Akademisk Frihet

Ny UFO-dokumentation offentliggörs – Nya konspirationsteorier

Posted in Övrigt, Folkbildning, Pseudovetenskap & vidskepelse by Akademisk Frihet on 06 augusti 2010

I dagarna så har det brittiska försvarsdepartementet The Ministry of Defence avhemligat flera tidigare hemligstämplade dokument om oidentifierade flygande objekt (UFO). Avhemligandet är en del av The Ministry of Defence samarbete med The National Archives och det är sjätte gången som tidigare hemligstämplade dokument rörande UFO:s offentliggörs. Den här gången är det 18 dokument som totalt omfattar över 5000 sidor som offentliggjorts. Mer konkret rör det sig om UFO-observationer, brev från allmänheten samt dokument som handlar om hur UFO-frågan ska hanteras om den tas upp i det brittiska parlamentet, vilket faktiskt hände vid ett flertal tillfällen.

Linsmoln har ofta orsakat UFO-rapporter, förmodligen pågrund av sin speciella form. (Foto: Wikipedia)

Innehållet i dokumenten har satt fart på konspirationsteorierna och ses av vissa som ett bevis för en global mörkläggning av utomjordiska besök. I ett av dokumenten, ett brev till The Ministry of Defence skickat av en privatperson, skriver en man som arbetar som forskare, (vars namn fortfarande är hemligstämplat), att hans morfar/farfar (grandfather) arbetat som livvakt åt Sir Winston Churchill. Brevskrivaren hävdade att Churchill träffade General Dwight D Eisenhower för att diskutera en händelse under andra världskriget då en RAF-pilot återvänt från en bombräd och berättat om ett möte med ett UFO med extraordinära manöverförmågor och hastigheter. Brevskrivaren hävdar också att Churchill och Eisenhower enades om att hålla detta hemligt för allmänheten för att undvika masspanik och märkligt nog också för att skydda religioner (eller kanske snarare kyrkan):

”to avoid the possibility that people’s belief in God and the church would be shattered”

Detta har tolkats som ett bevis för en global mörkläggning. Men konspirationsteoretikerna ser bara det som de vill se. Läser man vidare i dokumenten så framgår det med all önskvärd tydlighet att The Ministry of Defence med flera noggrant utrett om brevskrivarens uppgifter stämmer och inte hittat några dokument eller övrigt bevismaterial för att påståendena skulle vara sanna. Dessutom kan jag inte låta bli att undra om verkligen The Ministry of Defence skulle offentliggöra dokumenten om det verkligen hade funnits någon global mörkläggning. Dock ska det i ärlighetens namn också sägas att påståendena har varit svårutredda då UFO-dokumentation från tiden innan 1967 vanligen förstördes efter fem år.

De nyligen släppta dokumenten rör inte bara UFO:s. Vissa berör också spöken och mystiska cirklar i sädesfält. En händelse som finns med i dokumentationen är att 1990 så kom en man till RAF:s bas i Stanmore och berättade att han haft en sanndröm om en nära förestående attack mot en militärbas i London. Mannen, som ansåg sig besitta mediala förmågor, var övertygad om att detta var en varning som RAF borde ta på största allvar. Ett par veckor senare inträffade faktiskt en bombattack mot RAF:s bas i Stanmore. Återigen, det finns säkert de som anser att detta skulle vara någon form av bevis för sanndrömmar, spådomar och profetior men man glömmer då att det finns en uppsjö av liknande påståenden i de offentliggjorda dokumenten och dessa varningar har visat sig vara helt felaktiga. Det inte konstigt att det av slumpmässiga skäl i efterhand går att peka på att det i något enstaka fall kan se ut som att spådomen slog in. Det bevisar ingenting.

Dagens blogginlägg får avslutas med en man som kontaktade The Ministry of Defence i början av 2000. Mannen hade spelat hos en vadslagningsfirma med oddsen 100:1 om att det under 1900-talet skulle ske minst ett bekräftat utomjordiskt besök och nu vände han sig till The Ministry of Defence för att få bevis som skulle stödja hans krav på pengar. The Ministry of Defences svar är en utmärkt sammanfattning av min syn på utomjordiska besökare:

”while the department remains open-minded about the possibilities, there are no such evidence”

Läs de senaste offentliggjorda dokumenten i sin helhet här. Tidigare offentliggjorda dokument kan läsas här. Den brittiska dagstidningen The Guardian har skrivit två sammanfattande artiklar om de senast offentliggjorda dokumenten som kan läsas här och här.

Källor: The National Archives The UFO Files & The Guardian

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jonas said, on 07 augusti 2010 at 00:58

    Haha vad roligt. Ufo-folk är ju fan helt otroliga.

  2. Björn said, on 13 september 2010 at 22:17

    ja vad ska man säga….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: