Akademisk Frihet

The periodic table table

Posted in Övrigt by Akademisk Frihet on 09 oktober 2010

I förra veckan tipsade Akademisk Frihet om Tom Lehers ”The Elements”. Ett imponerande nörderi där hela det periodiska systemet presenteras i musikalisk form. Just fascinationen för det periodiska systemet präglar även detta blogginlägg.

År 2002 belönades Theo Gray med ett IgNobelpris i kemi för att ha tillverkat ett ”periodic table table”, alltså periodiska systemet i form av ett bord. Gray har även satt en ära i att samla på grundämnen och har lyckats få ihop förvånansvärt många och placerat dem i själva bordet, se bilden här nedanför.

The periodic table table. (Foto: theodoregray.com)

Det ryktas även att det finns doktorander i kemi som har periodiska systemet i form av kylskåpsmagneter och att det förekommer efterfester där det tävlas i att placera dem i rätt ordning så snabbt som möjligt. Bilden här nedanför är tagen på småtimmarna vid just ett sådant tillfälle.

Vad är det som är så fascinerande med det periodiska systemet? Kanske är det det strikt vetenskapliga i att ordna grundämnen i ett två dimensionellt system där kemiska egenskaper, antal elektroner och atomnummer passar så bra ihop i räta rader? Vi avslutar dagens inlägg med ännu mer sång om det periodiska systemet. Den här gången i japansk kawaii-tappning.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Frihet har tidigare tipsat om Tom Lehers sång ”The Elements” som även finns inspelad på japanska. I klippet här nedanför sjunger Daniel Radcliffe, mest känd för att spela Harry Potter, The […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: