Akademisk Frihet

Akupunktur dödar?

Posted in Folkbildning, Forskning by Akademisk Frihet on 18 oktober 2010

Akademisk Frihet har tidigare skrivit om en studie i vilken det visats att slarvigt utförd akupunktur sprider infektionssjukdomar, (läs mer om detta här). Idag skriver den brittiska dagstidningen The Guardian om en ny studie som hävdar att felaktigt placerade akupunkturnålar ligger bakom 86 personers död de senaste 45 åren.

Studien ”Deaths after acupuncture: A systematic review” har undersökt fall med patienter som dött i samband med eller kort efter akupunktur. Resultatet från studien är att de senaste 45 åren så har 86 personer dött tillföljd av akupunktur, vanligen efter punkterat hjärta eller lungor, skador på artärer, lever och infektioner. Dödsfallen är en följd av dåligt steriliserade och felaktigt placerade nålar och hade i de flesta fall kunnat undvikas.

(Foto: Kyle Hunter/Wikipedia)

De 86 personerna som avlidit tillföljd av akupunktur är mellan 26 och 82 år gamla och de flesta av dödsfallen har inträffat i Japan och Kina men det finns även fall rapporterade från USA, Tyskland och Australien. De senaste dödfallet inträffade enligt studien så sent som förra året i Kina då en 26 årig kvinna avled efter att ha behandlats med akupunktur.

Studien är gjord av Edzard Ernst som är professor i komplementär medicin vid Peninsula Medical School. Även om Peninsula Medical School samarbetar med University of Exeter, University of Plymouth och den skattefinansierade sjukvården NHS i Devon och Cornwall så är Ernsts bakgrund inte helt okontroversiell. Ernst började sin karriär vid ett homeopatiskt sjukhus i München och har själv praktiserat homeopati. Men Ernst har även publicerat studier som av den alternativmedicinska världen betraktats som kritiska mot alternativmedicin. Med tiden blev Ernst mer kritisk mot alternativmedicin och publicerade 2008 tillsammans med Simon Singh den alternativmedicinkritiska boken ”Trick or Treatment? Alternative Medicine on Trial”.

Studien är publicerad i tidskriften The International Journal of Risk and Safety. Det är en tidskrift som inte finns med i den stora vetenskapliga databasen PubMed och den finns heller inte representerad i ISI Web of Knowledge som listar alla större vetenskapliga tidskrifter med peer review granskning. Det gör att studiens kvalitet kan ifrågasättas även om resultatet inte verkar osannolikt.

Sammanfattningsvis visar resultatet på vilken av att akupunktur utförs på ett noggrant och kontrollerat sätt med strikta hygienkrav, något som egentligen borde vara en självklarhet. Läs studien i sin helhet här.

Källor: E. Ernst (2010) The International Journal of Risk and Safety in Medicine Vol. 22 No. 3 131-136, The Guardian & Wikipedia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: