Akademisk Frihet

Italienska forskare och studier om pizza som mirakelkur

Posted in Vetenskapsglädje by Akademisk Frihet on 22 december 2010

En hel serie vetenskapliga artiklar de senaste åren har undersökt huruvida det är bra för hälsan att äta pizza. Resultatet i en förbluffande stor del av dem visar att pizza är rena hälsokosten. Kritiska granskare av dessa studier skulle naturligtvis invända att det inte behöver vara pizza som maträtt som ger dessa positiva effekter. Istället skulle det kunna vara vissa av de enskilda ingredienserna. En bra synpunkt men i de flesta studier har man genom kontrollgrupper fått statistiskt hållbara resultat som visar att det är just pizza som har effekterna. Samma effekter uppträder inte om man äter ingredienserna var för sig.

Redan 2001 publicerade Dario Giugliano, Francesco Nappo och Ludovico Coppola vid universitetet i Neapel (pizzans hemstad) studien ”Pizza and Vegetables Don’t Stick to the Endothelium” i den vetenskapliga tidskriften (The journal of) Circulation. Enligt deras studie orsakar pizza oväntat lite atherosclerosis, tilltäppa blodkärl, jämfört med de flesta andra typer av mat. Snarare var pizza att jämföra med grönsaker när det gäller atherosclerosis.

(Foto: Wikipedia)

En forskare som genomfört flera studier om pizzans hälsoeffekter är Silvano Gallus vid Istituto di Ricerche Farmacologiche i Milano. År 2003 genomförde Gallus en studie tillsammans med kollegor i Neapel och Rom i vilken man tittade på om att äta pizza kunde påverka cancerrisken. Studien ”Does pizza protect against cancer?” publicerades i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Cancer. I studien, vars abstract börjar med orden:

”We analyzed the potential role of pizza on cancer risk, using data from an integrated network of case-control studies conducted in Italy between 1991 and 2000.”

undersökte Gallus et al ett par tusen personer som behandlades för cancer i munhålan, svalget eller tarmarna runt om på sjukhus i Italien under perioden 1991 – 2000. Dessa patienter jämfördes med personer som under samma period uppsökt vård för andra åkommor. Genom sjukhusjournalerna kunde man jämföra de två gruppernas matvanor och sammanfattningsvis så menar Gallus et al att hög konsumtion av pizza resulterar i något lägre risk för de studerade cancertyperna och drar slutsatsen:

”Pizza appears therefore to be a favorable indicator of risk for digestive tract neoplasms in this population.”

Ett år senare, 2004, publicerar Gallus en ny studie tillsammans med kollegorna Cristina Bosetti och Carlo La Vecchia. Monografin ”Mediterranean diet and cancer risk” publiceras i European Journal of Cancer Prevention och i studien menar Gallus et al att:

”Regular consumption of pizza, one of the most typical Italian foods, showed a reduced risk of digestive tract cancers.”

Samma år publicerar en annan grupp under Gallus ledning studien ”Pizza and risk of acute myocardial infarction” i den vetenskapliga tidskriften European Journal of Clinical Nutrition. Som titeln antyder menar Gallus et al att pizza inte bara skyddar mot vissa cancertyper utan också mot hjärtinfarkt och myokardit, inflammation i hjärtmuskeln, och sammanfattar studien med orden:

”the present results suggest that pizza consumption is a favourable indicator of risk of AMI in Italy.”

Många skulle säkert nu lite cyniskt hävda att Gallus menar att pizza kan skydda mot alla sjukdomar, men så är det inte. I studien ”Pizza consumption and the risk of breast, ovarian and prostate cancer” som publicerades 2006 i den vetenskapliga tidsskriften European Journal of Cancer Prevention hittar Gallus, hör och häpna, tre cancertyper som pizza inte verkar ha en skyddande effekt mot:

”Our results do not show a relevant role of pizza on the risk of sex hormone-related cancers.”

Vad säger då dessa studier oss? Är verkligen pizza nyttigt och skyddande mot sjukdomar? Förmodligen inte. Till och med Gallus menar att det kanske inte rör sig om pizzan i sig, trots kontrollgrupperna. Snarare rör det sig om en hälsosam livsstil:

”Pizza may in fact merely represent a general indicator of the so-called Mediterranean diet, which has been shown to have potential health benefits.”

Pizzaätandet är helt enkelt ett skensamband för något annat som samvarierar med hälsoeffekterna. Troligtvis rör det sig om lågt kaloriintag och en i övrigt hälsosam livstil. Gallus menar t.ex. att den egentliga orsaken kan vara en i övrigt nyttig kost. Vidare trycker Gallus mycket på att det måste vara äkta italiensk pizza. Hur vet man då om pizzan är äkta italiensk? Gallus vet. I flera av sina publikationer hänvisar han till Salvini et al (1998) och beskriver en äkta italiensk pizza på följande sätt:

”In Italy, most pizza is usually consumed in relatively cheap traditional restaurants called Pizzerias, whereas fast food pizza consumption remains unusual, and the average energy yield of a standard pizza is relatively limited, ie 500–800 kcal. A 100 g of the traditional Italian pizza include approximately 50 g of carbohydrates, 20 g of tomato sauce, 20 g of mozzarella cheese, 4 g of olive oil, 2 g of yeast plus various other toppings”

Kanske är det så att för att kunna visa positiva hälsoeffekter av pizza så krävs det äkta italiensk pizza. Och vem vet, peer review-processen tilltrots, kanske också studier utförda i Italien av italienska forskare.

Källor (i urval): ”Does pizza protect against cancer?” Gallus et al; International Journal of Cancer; Volume 107; Issue 2; pages 283–284; 1 November 2003 & ”Mediterranean diet and cancer risk”; Gallus, Bosetti & Vecchia; European Journal of Cancer Prevention; October 2004 – Volume 13 – Issue 5 – pp 447-452 & Pizza and risk of acute myocardial infarction; Gallus et al; European Journal of Clinical Nutrition; (2004) 58, 1543–1546. & Salvini S, Parpinel M, Gnagnarella P, Maisonneuve P & Turrini A ed. (1998): Banca dati di composizione degli alimenti per studi epidemiologici in Italia. Milan, Italy: Istituto Europeo di Oncologia (IEO). p. 121 (ISBN 88-900271-0-X/WWW. IEO.IT) & ”Pizza consumption and the risk of breast, ovarian and prostate cancer” Gallus et al; European Journal of Cancer Prevention; February 2006 – Volume 15 – Issue 1 – pp 74-76

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. a.o.f said, on 03 februari 2011 at 20:33

    Italiensk pizza består av fina råvaror som färska tomater till tomatsåsen, deg knådad på morgonkvisten samma dag den skall användas, riktig mozarellaost, riktig skinka, riktig olivolja o.s.v.
    Svensk pizza består av industrifärdig deg, industrifärdig tomatsås, skinka som är färigstrimmlad, margarinost o.s.v.
    Helt klart hade en undersökning av svensk pizzeria pizza gett helt annorlunda resultat än pizzeria pizza från Italien. Möjligtvis skulle svensk hemmagjord pizza vara helt ok om man riktiga råvaror och lagar den från grunden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: