Akademisk Frihet

Glutamatallergi bara en myt?

Posted in Folkbildning by Akademisk Frihet on 13 augusti 2009

Glutamat eller mononatriumglutamat som det egentligen heter används som en smakförstärkare framför allt i asiatisk mat. Glutamat har sammankopplas med något som lite slarvigt kallas kinarestaurangssjukan eller kinarestaurangssyndromet. Det är ett samlingsnamn på problem (oftast huvudvärk) som en del personer upplever efter att ha ätit mat med glutamat. Glutamat finns inte bara i asiatisk mat och halvfabrikat trots att det nästan bara är dessa produkter som får klä skott för kritiken. Glutamat finns även i parmesanost, sjögräs och bröstmjölk. Det är en naturligt förekommande aminosyra som finns naturligt i mat men förekommer också som livsmedelstillsats. Det går att köpa glutamat i vanliga affärer också men då kallas det aromat (se bilden).

glutamat

Ofta har rapporter om glutamatallergi varit baserade på anekdoter eller okontrollerade små studier utan kontrollgrupper. Årtionden av forskning har misslyckats med att hitta ett tydligt samband mellan glutamat och överkännlighetsproblem. Den brittiska tidningen The Guardian har publicerat en artikel som helt avfärdar glutamatallergi som en modern myt som endast säger något om vårt hypokondriska samhälle. Artikeln baseras på en nyligen gjord review-studie av A. N. Williams och K. M. Woessner som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Clinical & Experimental Allergy tidigare i sommar. Forskningsläget så här långt lutar alltså ganska starkt avfärdande av glutamatallergi vilket dock inte ska tolkas som att problemen dessa personer upplever inte skulle vara riktiga. Det verkar bara inte vara glutamat som är orsaken.

Både The Guardians lättlästa artikel och den längre artikeln i Clinical & Experimental Allergy är mycket läsvärda. The Guardians artikel kan läsas här och abstract till studien i Clinical & Experimental Allergy kan läsas här.

Källor: The Guardian och A. N. Williams, K. M. Woessner (2009) Clinical & Experimental Allergy, Vol. 39, 5:640-646

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: