Akademisk Frihet

Kvalitetssatsningar i den högre utbildningen efter valet?

Posted in Forskings- och högskolepolitik by Akademisk Frihet on 12 juli 2010

Tidigare i våras antog riksdagen den av högskolesektorn hård kritiserade s.k. kvalitetspropositionen och ett nytt kvalitetsutvärderingssystem ska nu införas i den högre utbildningen. Det är både processen och innehållet i propositionen som varit föremål för kritik. Studentorganisationer, fackliga företrädare för universitetslärare och till och med regeringens egen expertmyndighet, Högskoleverket (HSV), kritiserade propositionen. Universitetskansler Anders Flodström kallade regeringens proposition för ”amatörmässig” och HSV har beskrivit arbetet som ”otydligt och oförankrat”. Konflikten mellan HSV och utbildningsdepartementet kulminerade med att Flodstöm avgick som universitetskansler.

Under ledning av Ulf Wickbom diskuterar Tobias Krantz (FP), Mikael Damberg (S) och SULF:s ordförande Anna Götlind framtidens forsknings- och högskolepolitik under almedalsveckan.

Trots att det nya kvalitetsutvärderingssystemet kritiserats så är det ändå positivt att regeringen uppmärksammar kvalitetsarbetet i den högre utbildningen. Forsknings- och högskoleminister Tobias Krantz (FP) har vid flera tillfällen understrukit vikten av kvalitetssatsningar och förhoppningen har varit att kvalitetspropositionen också skulle ha kompletterats med ökade resurser för kvalitetsarbetet, exempelvis genom en satsning på ökad lärarledd tid. Men nu verkar det som att finansminister Anders Borg (M) sätter stopp för dessa satsningar.

Under en debatt mellan Tobias Krantz (FP) och Mikael Damberg (S) som arrangerades av Sveriges universitetslärarförbund (SULF) under almedalsveckan lovade Krantz återigen pengar till kvalitetssatsningar. Detta hade varit glädjande om det inte var så att under ett annat seminarium dagen innan så avvisade finansminister Anders Borg (M) alla sådana satsningar, se klippet här nedanför. Enligt Borg så är svenska universitet redan de bästa i Europa och om det ska satsas på utbildning så ska det vara på grundskolan och eventuellt på gymnasiet. I debatten konstaterar Borg att:

”Vi bör inte i första hand prioritera kvalitetssatsningar på högre grundutbildning.”

Det är i och för sig roligt att Borg har en stor tilltro till svenska universitet men jag tror att Borg förväxlar forskning och akademisk grundutbildning. Flera svenska forskargrupper är världsledande inom sina områden men att vi har en världsledande akademisk grundutbildning kan verkligen diskuteras. Vidare är Borg inställning inte bra då uteblivna satsningar på grundutbildningen på sikt riskerar att äventyra kvaliteten även på svensk forskning. Många studenter, framför allt inom samhällsvetenskap och humaniora, har skrämmande få lärarledda undervisningstimmar. Det är inte bra. Varken för kvaliteten på utbildningarna eller för den framtida svenska forskningen.

Alliansen är alltså splitrad i frågan om kvalitetssatsningar och man kan befara att det blir Borgs linje som vinner även om det återstår att se. Det är bara att hoppas att Folkpartiet får igenom kvalitetssatsningarna trots allt vid en borgerlig valseger.

Hur ser då oppositionens syn på kvalitetssatsningar ut? De rödgröna är i just den här frågan enliga. De rödgröna partierna har i sin vårbudget enats om kvalitetssatsningar i den högre utbildningen genom en satsning på 200 miljoner kronor i höjt anslag 2011 och 400 miljoner kronor 2012 för fler lärarledda timmar i högskolan. Det är en välkommen satsning. Framför allt de höjda grundutbildningsanslagen är viktitiga, inte minst eftersom i vissa fall så har grundutbildning och forskning ibland tvingats konkurrera om resurser. Låt oss hoppas att Moderaterna och Borg tar efter.

I samband med SULF:s debatt presenterade också SULF ett mycket läsvärt program för framtidens forsknings- och högskolepolitik som kan läsas här.

Kvalitetssatsningar i den högre utbildningen är viktigt för framtiden och en förutsättning om Sverige ska kunna hävda sig som kunskaps- och forskningsnation internationellt. Det är bara att hoppas att Tobias Krantz (FP) lyckas övertyga Anders Borg (M) om vikten av kvalitet i den högre utbildningen om de borgerliga vinner valet.

Källor: Sveriges universitetslärarförbund, Klas-Herman Lundgren & rodgron.se

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Ander Borg verkar sätta stopp för detta så framstår det mest som tomma ord, se tidigare blogginlägg. Artikelns huvudtema är dock elitprogrammet för yngre forskare. Med yngre forskare menas […]


Lämna en kommentar