Akademisk Frihet

Stockholms Stads Idrottsförvaltning och pseudovetenskapen

Posted in Folkbildning, Pseudovetenskap & vidskepelse by Akademisk Frihet on 10 november 2009

Samtidigt som Stefan Nystrand sätter nytt svenskt rekord i Eriksdalsbadet så rapporterar Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) att på affischer så gör Stockholms Stads Idrottsförvaltning och Eriksdalsbadet reklam för en pseudovetenskaplig hälsoanalys. Hälsoanalysen bygger på en apparat som kallas Electro Interstitial Scanner (EIS) och beskrivs som ”ett energiavläsnings-system”. Redan där borde man ha blivit misstänksam.

800px-Eriksdalbadet,_2009aEriksdalsbadet (Foto: Wikipedia)

Inte nog med det. Jag konstaterar också att på sin hemsida publicerar Idrottsförvaltningen och Eriksdalsbadet ett dokument där man bl.a. kan läsa:

”EIS – är ett elektrokemisk, medicinskt energiavläsnings-system, där man på några minuter får en funktionsanalys av både organ och system i kroppen. Det här är en relativt ny undersökningsmetod där datorn kommunicerar med kroppen för att hitta hälsoproblem och idag är det den enda teknologi som endast efter några minuter kan ge en total funktionsanalys av både organen och systemen i kroppen. Själva mätningen, då två elektroder fästs i pannan och händer och fötter läggs på metallplattor kopplade till en dosa och en dator, tar bara 2 minuter. Därefter kan man själv se alla sina viktiga organ och hur de fungerar på datorskärmen.”

Jag vet att det egentligen inte är ett argument men jag kan ändå inte låta bli att ställa frågan: Om den nu är så bra, varför används metoden då inte på sjukhus över hela världen? EIS påstås kunna göra en ”funktionsanalys av både organ och system i kroppen” och detta på bara två minuter. Genom att fästa elektroder på huvudet så mäts alltså allt. Eller som man hävdar i dokumentet på Idrottsförvaltningens hemsida:

”Datorskärmen visar bilder över organsystem i olika färger. Apparaten mäter jonflödet i vätskan mellan cellerna. Jonflödet och cellmembranens genomsläpplighet visar på hur väl cellerna fungerar.”

Man behöver inte ha läst jättemycket medicin för att inse att det här inte stämmer. Det här är klassisk pseudovetenskap där man genom att använda fina ord och genom att ge ett vetenskapligt intryck lurar av folk pengar. Personen bakom behandlingen beskrivs som ”holistisk terapeut och naturläkare” och analysen kostar (enligt VoF) 1 200 kronor. Jag håller med Dan Larhammar från VoF och undrar hur kan det komma sig att Idrottsförvaltningen har blivit grundlurad på detta sätt?

Källor: Stockholms Stads Idrottsförvaltning & Föreningen Vetenskap och Folkbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: