Akademisk Frihet

Sammanfattning av Almedalsveckan

Posted in Forskings- och högskolepolitik by Akademisk Frihet on 04 juli 2009

Jag har inte bloggat så mycket under senare delen av Almedalsveckan. Detta blogginlägg får kortfattat sammanfatta det viktigaste som hänt när det gäller högskole- och forskningspolitiken under senare delen av veckan.

I onsdags var jag på ett seminarium om bildning arrangerat av oppositionspartiernas studentförbund. Bildning är ett ganska diffust begrepp så diskussionen om detta blev mer filosofisk och övergripande. Förutom företrädare från Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna bestod panelen även av Stina Oscarsson från Orionteatern och en representant från Sveriges universitetslärarförbund (SULF). Bildning är något som jag anser i sig är eftersträvansvärt. Vi vet inte vilken kunskap eller vilka forskningsresultat som kommer att vara av vikt om fem, tio eller hundra år. En mångfald inom forskningsvärlden är därför viktig. Detta kan bland annat uppnås genom en satsning på grundforskningen. (Men vi måste naturligtvis även ha en stark spetsforskning i Sverige, helst starkare än idag). Något som blev uppenbart var att även om det är en god tanke så är det svårt att mäta bildning inom högskolan i kvantitativa termer, vilket gör det delvis problematiskt att fördela forskningsanslag och grundutbildningsbidrag baserat på kvalitet. Detta tycker jag att man kan se i dagens tilldelningssystem som mer och mer fokuserar på kvantitet och lätt mätbara parametrar på bekostnad av kvalitetsfaktorer. Detta är ett misslyckande för både vänster- och högerregeringar även om trenden ytterligare förstärkt i och med den senaste forskningspropositionen.

LOGGA k

Jag har också varit på ett mycket intressant seminarium arrangerat av Sveriges akademikers centralorganisation (SACO). Det handlade om klinisk forskning men berörde också frågan om hur tilldelning av forskningsanslag i stort sker. Det sades mycket klokt och intressant om detta men det är värt ett eget blogginlägg (eller kanske flera). Flera gånger under seminariet hänvisades det till Olle Stendahls utredning (SOU 2008:7) angående just klinisk forskning, något som just min fakultet arbetar mycket med. Jag har inte läst denna utredning än men ser fram emot att se vad den mer i detalj kommit fram till. En av de som höll en kort presentation och även deltog i paneldebatten var forskningschefen vid Lunds universitetssjukhus professor Karl Obrant. Han hade mycket klokt att säga om fördelningen mellan grundforskning och spetsforskning samt om hur vi i dagsläget föredelar forskningsanslagen. Vill även passa på att uppmärksamma Per-Anders Söderström från Uppsala studentkårs doktorandnämnd som ställde en mycket bra fråga angående forskningskvalitet och anställningsformer för doktorander.

När det gäller partiledarnas almedalstal så var det bara Miljöpartiets Peter Eriksson som berörde högskolan i sitt tal och lovade att de gröna skulle satsa på fler högskoleplatser och ökad kvalitet i högskoleutbildningen och forskningen. Men det ska sägas att Fredrik Reinfeld talar först imorgon så jag hyser ändå ett visst hopp om att Eriksson inte blir ensam om att uppmärksamma högskolans viktiga roll.

Lämna en kommentar