Akademisk Frihet

Rapport från Almedalsveckans tredje dag.

Posted in Forskings- och högskolepolitik, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 02 juli 2009

Under tisdagen var jag ”bara” på ett seminarium som rörde högskole- och forskningspolitik. Det arrangerades av de tre akademikerfacken Jusek, Civilekonomerna och Sveriges ingenjörer tillsammans med Almega. Bakgrunden till seminariet var att de fyra presenterat ett handlingsprogram för ökad kvalitet och anställningsbarhet. Diskussionen handlade i huvudsak om två saker, universitetens förhållande till staten (läs autonomiutredningen) och hur utbildningarna kan anpassas för att möta näringslivets behov (läs anställningsbarhet). Det verkade finnas en ganska stor samsyn om att universiteten behöver mer autonomi och att i alla fall en viss del av tilldelningen av anslagen ska baseras på kvalitet.

Att den akademiska friheten behöver stärkas är något som verkligen är viktigt. Frågan är om autonomiutredningens förslag leder till detta. Mycket i utredningen är bra men mycket är också mindre bra. Mer makt koncentreras till universitetetsledningarna på bekostnad av forskare, studenter och allmänhet. Jag ser också många risker med att helt skrota högskoleförordningen. Autonomiutredningen är nästan värd ett eget blogginlägg. (Det kanske kommer när Almedalsveckan är slut). Nåja, som sammanfattning kan man säga att jag är skeptisk till utredningens förslag men vi får väl se hur propositionen ser ut när den kommer våren 2010.

Den diskussion som rörde näringslivet och universiteten var intressant. Från studenthåll har man länge efterlyst mer kontakt med näringslivet t.ex. genom arbetsmarknadsdagar och praktik i alla utbildningar. Jag tror att näringslivets och studenternas önskemål egentligen inte skiljer sig så mycket. Så länge institutionerna behåller sin frihet att utforma kursinnehåll och tar hänsyn till fler perspektiv än bara anställningsbarhet så är det bra med näringslivskontakter. Risken är dock att man kanske bara ser studenter som produkter. Ett ord som användes i diskussionen för att beskriva studenter som sökte sitt första jobb. Jag avlutar med ett bra sammanfattande citat av universitetskansler Anders Flodström som deltog i panelen:

”Studenter måste få med sig något mer från utbildningarna än vad näringslivet kräver.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: