Akademisk Frihet

Slagruta för att hitta bomber

Posted in Pseudovetenskap & vidskepelse by Akademisk Frihet on 25 januari 2010

Bombdetektorn ADE651 används på de flesta ställen i Irak och är en vanlig syn vid vägspärrar. ADE651 kostar mellan 119.000–434.000 kronor styck. Enligt säljaren, företaget ATSC, kan ADE651 upptäcka kemikalier som används till bomber, men också handeldvapen. Själva apparaten består av en antenn och plasthandtag, där man skjuter in utbytbara papperskort stora som kreditkort. Genom att byta papperskort påstårs ADE651 kunna hitta olika saker. Apparaten behöver inga batterier eller annan energikälla utan enligt tillverkaren så drivs den av statisk elektricitet. När ADE651 används så stoppar man alltså i ett papperskort som motsvar det man vill hitta. Sedan måste man gå runt ett par minuter för att ”ladda” apparaten varpå den hålls i en rät vinkel mot kroppen och antennen pekar då mot en ev. bomb eller vad det nu var för papperskort man stoppade in i apparaten.

Bombdetektorn ADE621 med tillhörande papperskort och väska (Foto: Wikipedia)

Enligt tillverkaren ATSC kan ADE621 upptänka bomber och vapen flera kilometer bort, genom väggar, under marken och t.o.m. från flygplan på 5 km höjd genom vad ATSC lite diffust kallar elektrostatisk magnetisk jonattraktion. ADE651 har kallats trollstav och slagruta och metoden är minst sagt kontroversiell.

Redan 4 november 2009 skrev New York Times en kritisk granskning av ADE621. BBC har granskat metoden och kommit fram till att det hela kan liknas vid en slagruta. Även den brittiska regeringen har utrett saken och kommit fram till att metoden inte fungerar och belagt ADE621 med exportförbud. ATSC:s vd Jim McCormick greps också misstänkt för bedrägeri av brittisk polis. Han är dock nu släppt mot borgen i väntan på fortsatt utredning.

(Foto: Wikipedia)

Igår skrev också Dagens Nyheter att AFP har kunnat konstatera att trots att ADE621 dömts ut så är den fortfarande i bruk i Irak. Vad ska man säga? Om slagrutor kan man ofta höra att spelar det någon roll om de fungerar eller inte de är ju ganska harmlösa men ADE621 visar att det också kan vara en fråga om liv och död. Det misstänks t.o.m. vara så att ADE621 misslyckats med att hitta bomber som senare har dödat hundratals personer. Klippet här nedanför sändes i BBC:s Newsnight 22 januari 2010.

Källor: badscience.net, New York Times, BBC, Wikipedia, Dagens Nyheter & AFP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: