Akademisk Frihet

Pogo Pedagog presenterar Dr. Dante

Posted in Övrigt, Universitetsfrågor by Akademisk Frihet on 23 september 2010

För oss oss som är födda på tidigt 1980-tal är Pogo Pedagog synonymt med informationsfilmer av sämre kvalitet på VHS-kassetter. Pogo Pedagog var för övrigt ett produktionsbolag för läromedel, främst bildband, diabilder och filmer. Varje bildband eller film inleddes med en bild på Pogo Pedagogs logotyp, bestående av två vita P:n, rygg mot rygg på blå bakgrund. Varumärket Pogo Pedagog tillhör numer Kalenderförlaget. Klippet här nedanför skulle kunna vara en informationsfilm om forskarutbildningen och tiden som doktorand producerat av Pogo Pedagog.

Filmen är dock producerad av Lars Harder, Mats Leksell och Roland Orre, troligen under tidigt 1990-tal, som en del av en kurs i presentationsteknik vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Om filmen verkligen användes som informationsmaterial vid KTH är oklart men det är intressant att notera hur forskarutbildningen har förändrats de senaste 20 åren. Exempelvis menar man i filmen att det är doktorandens ansvar att handledaren är engagerad i forskningsprojektet samt att ansvaret för studieplanen verkar ligga enbart på doktoranden. Men värst av allt är nog att det inte förekommer en enda kvinna i filmen.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Malin Sandström said, on 04 oktober 2010 at 16:34

    Då när filmen gjordes hade vad jag vet ändå NADA (institutionen för Numerisk Analys och Datalogi, som den hette på den tiden) betydligt fler kvinnor än genomsnittlig insitution i samma ämne, eftersom de tidigt satsade på att rekrytera duktiga tjejer… det råkade kanske bara inte vara med några i just det grupparbetet.

    (Det är institutionen jag exjobbade och doktorerade på, och jag känner en av producenterna + en av de andra som skymtar förbi. Jag kanske inte är helt objektiv.)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: