Akademisk Frihet

Facebookkurs på Uppsala universitet

Posted in Forskings- och högskolepolitik, Universitetsfrågor by Akademisk Frihet on 09 februari 2010

Uppsala universitets kurskatalog för 2010/2011 har kommit och i den kan man läsa att i sommar kommer Institutionen för informatik och media ge kursen ”Social mjukvara och web 2.0”. I kurskatalogen kan man läsa om kursen:

”Denna kurs belyser framväxten och användandet av social mjukvara. Hur används de interaktiva funktioner som tekniken möjliggör för kommunikation i samhälle, företag och offentlig verksamhet? Vilka använder social mjukvara och vilka följder kan användandet tänkas få? Förutom tillbakablickar på den sociala mjukvarans historik innehåller kursen utblickar mot den tänkbara framtida utvecklingen inom området.”

Upsala Nya Tidning (UNT) är inte sena med att under rubriken ”Facebook blir kurs på Uppsala universitet” skriva om saken. Kursansvarige Anders Larsson berättar i UNT:

”Kursen vid Uppsala universitet är baserad på den forskning som finns tillgänglig i ämnet. Studenterna kommer att få lära sig om mediernas framväxt och historik, hur de används av privatpersoner och hur företag och organisationer använder dem.”

(Illustration: Wikipedia)

Egentligen hade jag inte tänkt skriva ett blogginlägg om denna kurs men man kan ju inte låta bli att fundera på vad forsknings- och högskoleminister Tobias Krantz tycker om kursen med tanke på hans utspel härom veckan. Läs gärna mitt blogginlägg om saken. Är detta en kurs som ministern vill förbjuda? Jag har skrivit det förut men det tål att upprepas: Huruvida en en kurs vid ett universitet bör ges eller inte är inte en fråga för regeringen eller andra intressenter utan för universiteten själva. Högskoleverket utvärderar sedan om kursen håller acceptabel vetenskaplig nivå eller inte. Det är bara i diktaturer som regeringen förbjuder universiteten att undervisa om vissa typer av ämnen.

UNT:s artikel illustrerar också hur en kurs tagen ur sitt sammanhang kan framstå som konstig. Läser man bara rubriken, ”Facebook blir kurs på Uppsala universitet”, så får man knappast en inblick i vad kursen egentligen handlar om.

Källor: Uppsala universitet & Upsala Nya Tidning

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Malin Strid said, on 10 februari 2010 at 09:38

  Nej, Tobias ska inte läsa kurskataloger med rödpenna i handen.

  Vad det handlar om är just det du beskriver, att Högskoleverket ska granska om kurserna håller en acceptabel vetenskaplig nivå.

  Hittills har endast utbildningar som kan leda till en examen omfattats av granskningarna. Nu får HSV i uppdrag att kartlägga vilka utbildningar som inte omfattas av deras ordinarie granskningscykel och granska ett urval utifrån hur de uppfyller de krav på högre utbildning som anges i 1 kap. 2, 8-9 §§ högskolelagen.

  Läs gärna http://www.regeringen.se/sb/d/12475/a/138618

 2. Malin Strid said, on 10 februari 2010 at 09:40

  Hoppsan, jag skulle ju presentera mig också: Malin Strid, politiskt sakkunnig hos högskole- och forskningsministern.

 3. […] ”Regeringen vill bestämma över vad universiteten ska undervisa om” och gårdagens inlägg ”Facebookkurs på Uppsala universitet”, med anledning av forsknings- och högskoleminister Tobias Krantz utspel där han gav […]

 4. […] Svar på tal – till Tobias Krantz politiskt sakkunniga Posted in Forskings- och högskolepolitik by Akademisk Frihet on 11 februari 2010 Detta inlägg är ett svar på de kommentarer som forsknings- och högskoleminister Tobias Krantz politiskt sakkunniga Malin Strid gjorde med anledning av mina blogginlägg två inlägg, ”Regeringen vill bestämma över vad universiteten ska undervisa om” och”Facebookkurs på Uppsala universitet” […]

 5. Anders Larsson said, on 18 mars 2010 at 18:13

  Anders här, som undervisar på ovan nämnda kurs – passar på att klistra in min kommentar till UNT-artikeln även här:

  ”Nu går ju inte kursen ut på att lära sig hur sociala medier fungerar – det handlar snarare om att se vad forskningen säger att de används till i olika sammanhang, och vilka följder detta användande kan tänkas få. Vilket också står i artikeln ovan – och vilket jag också antar att Mirjamsdotter blivit informerad om av den ansvarige skribenten. Med detta i åtanke känns kanske också rubriken ”Facebook blir kurs på Uppsala universitet” en aning förenklande och missvisande. Men det är klart, det är en bra rubrik. ”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: