Akademisk Frihet

Vampyrbläckfisken från helvetet

Posted in Övrigt, Folkbildning by Akademisk Frihet on 19 augusti 2009

Vampyroteuthis_illustration
Vampyroteuthis infernalis är ett havslevande djur som delvis liknar 8-armade och 10-armade bläckfiskar. Dess latinska namn, Vampyroteuthis infernalis, betyder faktiskt vampyrbläckfisken från helvetet. Vampyroteuthis infernalis har en egen ordning, Vampyromorphida, i klassificeringen av bläckfiskar och är det enda levande inom sin ordning. Därför brukar man räkna Vampyroteuthis infernalis som ett levande fossil.

Bläckfisken blir oftast inte längre än 30 cm och utgör inget hot mot människor. Trots det är det nog ett av de mer skrämmande havsdjuren jag har sett. Det speciella med Vampyroteuthis infernalis är att den har kroppen täkt med så kallade fotoforer. Fotoforerna är ljusproducerande organ som kan varieras i ljusstyrka och intensitet.

Klippet är från BBC:s dokumentärserie Planet Earth och visar Vampyroteuthis infernalis i full aktion. Mer information om Vampyroteuthis infernalis hittas här.

Källor: BBC och Wikipedia

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Geographic l’a filmé. A voir également dans un documentaire de la BBC. Via Pharyngula et Akademisk Frihet. 1 views This entry was posted on Friday, February 5th, 2010 at 1:36 pmand is filed under Eclairs […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: