Akademisk Frihet

Ny forskning avslöjar: Så kollar du om det är marijuana i muffins

Posted in Vetenskapsglädje by Akademisk Frihet on 08 oktober 2009

733px-Muffin_NIH

Det forskas om så märkliga saker ibland. För några dagar sedan skrev jag t.ex. om Ig Nobelpriset som delas ut till ”forskning som först får människor att skratta och sedan tänka efter”. Jag vet inte om följande forskning har chans att vinna nästa års Ig Nobelpris.

Forskarna Guifeng Jiang och Jason R Stenzel har nyligen presenterat en forskningsrapport, ”Identification of Cannabinoids in Baked Goods by UHPLC/MS”, på uppdrag av Thermo Fisher Scientific Inc (ett biotec-företag i San Jose, Kalifornien). Rapporten förklarar hur man snabbt och lätt utan större förberedelser och utan alltför komplicerade kemiska analyser kan avgöra om det finns marijuana i bakelser, kakor och muffins.

Gemene man tänker säkert att det lättaste sättet att kontrollera saken är att helt enkelt äta upp bakverken men det är inte så Jiang och Stenzel tänkt sig saken. Istället går deras metod ut på att smula sönder bakverken, tillsätta metanol, hårdhänt skaka den degliknande vätskan, låta den stå i två minuter, filtrera den genom en Pasteurpipett försett med bomullsfilter, centrifugera vätskan i en hastighet av 12 000 varv per minut i 90 sekunder två gånger och slutligen stoppa in allt i en maskin som heter ”MSQ Plus single quadrupole LC/MS detector” med programvaran ”Thermo Fisher’s Xcalibur 2.05”. Av en otrolig slump är det biotec-företaget Thermo Fisher Scientific Inc som säljer alla dessa prylar.

Forskningen motiveras lite vagt med att det är viktigt ur kriminalteknisk synpunkt. Den tidigare metoden för att avgöra om muffins innehåller marijuana var tydligen ännu mer komplicerad och involverade gaskromatografi för att identifiera delta-9-tetrahydrocannabinol (THC), cannabinol och cannabidiol som är de aktiva substanserna i marijuana.

800px-NCI_Visuals_Food_Muffins

Visst, det är säkert bra att förbättra analysmetoderna men är det inte lite väl smalt? Marijuana i bakelser, kakor och muffins? För att utveckla metoden måste dessutom Jiang och Stenzel ha haft tillgång till en ansenlig mängd marijuanapreparerade bakverk. Jiang och Stenzel svarar mycket svävande på den brittiska tidningen The Guardian fråga om vart de fick tag i prylarna:

”Brownie and cookie samples were obtained from evidence archived after adjudication” […] ”it was known to contain THC” […] ”after 10 years in the forensic laboratory’s training vault, cannabinoids in the cookie sample had degraded significantly”.

Vilket fredagsfika det måste ha varit på labbet… The Guardians artikel kan läsas här och hela Jiang och Stenzels forskningsrapport kan läsas här (fast mitt tips är att det är en kortversion eftersom Thermo Fisher Scientific Inc inte vill dela med sig av för mycket information till sina konkurrenter inom analysera-marijuana-i-bakverk-branschen).

Källor: The Guardian & Thermo Fisher Scientific Inc

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: