Akademisk Frihet

Tagga ner lite – om spikmattor och medicinsk vetenskap

Posted in Folkbildning, Spikmattor, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 15 juli 2009

Under våren har Shakti spikmattan gjort succé. Svensk Handel, som också utser årets julklapp, har t.ex. utnämnt spikmattor i plast till sommarens storsäljare. Ett tag funderade jag på själv på att köpa en spikmatta. Tänkte att de kunde vara skönt att ligga på den och läsa. Lite som att bli kliad på ryggen. Det kunde kanske vara värt 150 kr. Det blev det blev ingen spikmatta. Jag såg en annons för dem i tidningen Kupé, (se bilden här under). Eftersom en spikmatta enligt annonsen kostar 680 kr föll det redan där men egentligen hade jag större problem med alla dessa ogrundande påståenden om olika hälsoeffekter. Vad är det för fel med att bara säga att det kan vara lite skönt? Enligt annonsen hjälper spikmattan mot bl.a. ryggont, muskelspänningar, olika smärttillstånd och ischias. Detta utvecklas på hemsidan där man även lägger till att mattan löser stress, sänker blodtrycket, ökar metabolismen, minskar inflammation och ökar uppbyggnad av ny vävnad. Dessutom är den tydligen bra mot den alternativmedicinska klassikern ”låg energinivå”.

Spikmatta liten

Medias okritiska hållning har eldat på trenden. Bl.a. annat har man kunnat läsa att spikmattan sägs kunna bota migrän, premenstruella störningar, impotens, övervikt och till och med astma. Det är så märkligt, media som i vanliga fall granskar makthavare med en näst intill överdriven nitiskhet kastar helt plötsligt alla kritiska perspektiv överbord. Dock ska det sägas att de senaste veckorna har bilden nyanserats något. Bl.a. säger Martin Ingvar, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet (KI) till Aftonbladet att:

”Marknadsförarna rider på allmänkunskap om smärtsystemet och så gör de några felslut, som att man får en bättre hälsa. Det är väl fantastiskt om människor får en självupplevd hälsa. Man ska ha stor respekt för dem som använder de här prylarna, men jag saknar respekt för marknadsföringsmetoderna”

Martin Ingvar och hans kollegor vid KI:s Centrum för integrativ medicin har planer på att göra en vetenskaplig studie av spikmattor men den väntar fortfarande på grönt ljus från den forskningsetiska kommittén. Det är här skon klämmer. Det finns inte mycket studier gjorda på vilka effekter spikmattor har. Ändå påstås det en det ena en det andra som om det redan var ett vetenskapligt faktum. Det finns egentligen bara en vetenskaplig studie som rör spikmattor. Den publicerades av David Bowsher i den vetenskapliga tidskriften The Lancet 1980. Efter en snabb koll på PubMed hittade jag den men tyvärr gick det inte att komma åt den i sin helhet via Uppsala universitets bibliotek men enligt TT är studien är gjord på tre fakirer som använde riktiga spikmattor med piggar i metall. Bowsher gav dem naloxon, ett ämne som blockerar effekten av endorfin, för att se om inte fakirerna skulle uppleva smärta då, vilket de till hans förvåning inte gjorde. Än så länge finns det alltså inget vetenskapligt stöd för att spikmattorna skulle ha någon effekt.

Åtminstone vid ett tillfälle har reklam för spikmattor fällts. I mitten av december i fjol slog dåvarande Marknadsetiska rådet fast att Komplementärmedicinska högskolan i Malmö använde obestyrkta och vilseledande påståenden i sin marknadsföring av spikmattor. Förhoppningsvis kommer även Konsumentverket att granska detta precis som man gjorde med samtalsterapeuten Stina Bengs kurs i ögon- och medvetandeträning.

Att ta det lugnt och ligga och koppla av, speciellt i dagens stressande samhälle, är i sig terapeutiskt. Det minskar stress och ökar det allmänna välbefinnandet. Och även om spikmattornas påstådda effekt endast är detta i kombination med placeboeffekten så är det naturligtvis bra att människor tar sig tid att varva ner och om man mår bra av detta så är naturligtvis ingen skada skedd. Problemet är när man i reklamen, alltså i rent kommersiella syften, påstår att det finns effekter som aldrig har visats. Det är möjligt att Martin Ingvars kommande studie visar att det faktiskt finns en effekt men fram till dess så kan man inte framhålla önsketänkande som fakta. Om alternativmedicinska metoder testas och visar sig fungera slutar de helt enkelt att vara ”alternativa” och blir ”medicinska”. Alternativmedicin har antingen inte testats eller också fungerar den inte.

Källor: TT, Aftonbladet, Sydsvenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Team Shakti AB & The Lancet 1980 May 24;1(8178):1132

Noterar också med glädje att både Jon Torkelsson och Sara Rörbecker som skrivit bra balanserade artiklar om det vetenskapliga stödet för spikmattor också följer min Twitter.

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] har ju tidigare bloggat om Shakti spikmattorna och huruvida det finns något vetenskapligt stöd för de påståenden som […]

  2. […] on 24 juli 2009 Konsumentombudsmannen (KO) har beslutat att stämma företaget Team Shakti för marknadsföringen av spikmattor. Mattias Grundström som är jurist på Konsumentverket säger till Sveriges Television (SVT) […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: