Akademisk Frihet

Hotad grundforskning – i Sverige såväl som i EU

Posted in Forskings- och högskolepolitik, Forskning, Vetenskap och samhälle by Akademisk Frihet on 07 oktober 2009

När nobelpriset i medicin tillkännagavs i förrgår stod det klart att det var typisk grundforskning som hade lett fram till dessa banbrytande upptäckter och möjliga nya cancerbehandlingar. (Se mitt blogginlägg om årets medicinpris). Det finns en trend i Sverige idag som går mot ökad politisk styrning av forskning, förmodligen därför att regeringen gärna vill ha ekonomiskt lönsam spetsforskning. Exempelvis så har regeringen i sin forskningsproposition infört Linnéstöden och de s.k. strategiska satsningarna. Forskning idag är oerhört specialiserad och forskningsfronten är därför känd av endast ett fåtal vilket gör att det inte finns en rimlig möjlighet att dessa stora utlysningar faktiskt kan göra någon bra kvalitetsbedömning. Den andel av de totala anslagen som går till fakultetsanslag (som institutionerna själva kan fördela) och ”vanliga” utlysningar genom Vetenskapsrådet har också minskat. Systemet missgynnar alltså inte bara grundforskningen utan även spetsforskningen. Alla förlorar på den här forskningspolitiken.

KRANTZ TOBIASForskningsminister Tobias Krantz

För några veckor sedan skrev även flera forskare på Dagens Nyheters (DN) debattsida om den nytillträdde forskningsministern Tobias Krantz förändringar av Vetenskapsrådet (som fördelar forskningsmedel) under rubriken ”nya ministern hotar svensk grundforskning”. Bland annat skrev man:

”Vi är övertygade om att förslaget leder till ökad politisk styrning, minskat forskarinflytande och urholkning av svensk grundforskning. En forskning som är av fundamental betydelse för både Sveriges vetenskapliga position i världen och för framtida innovationer och industriell utveckling i Sverige. Tänk om, Tobias Krantz!”

Naturligtvis ska vi satsa på bra forskning och bra forskare. Jag menar inget annat. Men det går inte att bara satsa på det man tror är spetsforskning. En förutsättning för bra spetsforskning är en stark grundforskning vilket inte minst årets medicinpristagare visade. Det finns också ett inneboende problem med att stirra sig blind på spetsforskning. För att bedöma vad som är bra forskning premieras det att ha många publikationer, att ha många samsökande och totala forskningsmedel och därmed gruppens storlek. Detta leder till att äldre forskare automatiskt gynnas, att man måste ha ett stort kontaktnät vilket ofta missgynnar unga kvinnliga forskare. Eftersom det en en så stor arbetsinsats att söka forskningsmedel så satsar många på säkra kort och forskning som tidigare givit resultat eller helt enkelt bara är på modet. Långsiktiga nyskapande idéer sållas bort. Om Sverige ska kunna hävda sig som forskningsnation måste vi ge förutsättningar för en bred bas med unga forskare. Detta gör man inte med ett tilldelningssystem som premierar säkra kort, gamla idéer och kortsiktighet.

CB015978

Det är inte bara i Sverige som det här sker. Det sker också på EU nivå. European Research Area Board (ERAB), som är EU-kommissionens rådgivare i forskningsfrågor, har precis tagit fram ett förslag på hur den europeiska forskningspolitiken ska förändras. Igår rapporterade Nature att European Research Council (ERC), som fördelar forskningsmedel inom EU, nu ska satsa ännu mer på spetsforskning. Det är visserligen bra att ERC nu helt verkar ta över ansvaret för forskningsmedlen från EU-kommissionen och att de stora politiserade utlysningarna i EU:s ramprogram skrotas men risken är att grundforskningen inom EU går samma dystra öde tillmötes som den svenska grundforskningen. Enligt förslaget ska hälften av EU:s forskningsbudget gå till spetsforskning år 2030. Resterande del ska gå till något som ERAB beskriver som:

“directed programmes that focus on a small number of ”grand challenges”, such as climate change, energy supply and ageing societies.”

Påminner det inte om den svenska regeringens s.k. strategiska satsningar? Risken är att den europeiska grundforskningen får stryka på foten för politiserade satsningar och spetsforskning, precis som i Sverige. ERAB vill också se en ”European chief scientist” som ska “speak with authority on behalf of the EU”. ERAB kommer fram tills årsskiftet gradvis att släppa fler detaljer om den nya europeiska forskningspolitiken och en överenskommelse mellan EU-länderna är planerad till ett toppmöte i maj nästa år. Janez Potočnik, som är forskningskommissionär i EU-kommissionen, välkomnar ERAB:s förslag och säger till Nature:

“Its recommendations, some of which have already found their way into President Barroso’s political guidelines for the next Commission, will stimulate new discussions on how to address the challenges facing European research and usher in a new ‘Renaissance’”

chemistry_introSir Harold Kroto

Det ser tyvärr mörkt ut för grundforskningen i Sverige och EU. Den tidigare nobelpristagaren i kemi, Sir Harold Kroto för avsluta detta inlägg. Han sammanfattade grundforskningens betydelse och problemen med att enbart satsa på spetsforskning med orden:

”Ingen av mina tre främsta upptäckter förekom någonsin i någon enda forskningsansökan eller något forskningsprogram”

Källor: Dagens Nyheter, Vetenskapsrådet & Nature News

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] och om hur tilldelningen av forskningsmedel påverkar forskningen, så som inlägget om grundforskning och och den […]

  2. […] media. Det är försämringar dels för att de nya direktiven och förslagna förändringarna av VR hotar grundforskningen. Men även för att både f.d. högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg och nuvarande […]

  3. […] detta när förslaget till ny instruktion uppmärksammades i media. Läs gärna även mitt tidigare inlägg om den hotande grundforskningen i Sverige och i […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: